No-Mac and Cheese

Yesterdays my children watched a cooking show on TV. The cook was making Mac & Cheese and my kiddo’s thought that was awesome and asked me to make it. But as you well know I don’t eat grains. So making Mac & Cheese was a bit of a challenge. I love a good challenge. And I love my new recipe, ’cause it’s just awesome!

  • 1 head cauliflower, trimmed and coarsely chopped
  • 2 teaspoons coconut oil
  • 150 gr bacon (without added sugar), diced
  • 300 gr cream cheese (I used mascarpone)
  • 3 eggs
  • 1 + 0.5 cup freshly grated, good quality cheese (like parmesan or pecorino)
  • 100 ml double cream
  • salt, pepper and nutmeg to taste

Preheat the oven to 175°C (350°F). Place the cauliflower (in portions) in a food processor and process until the texture of rice:

Heat 1 teaspoon of coconut oil in a cast iron skillet and fry the bacon. Remove the bacon from the skillet and add half of the riced cauliflower. Stir-fry for a few minutes, then remove the cauliflower. Add the other teaspoon of coconut oil to the skillet and stir-fry the other half of the cauliflower. In a large bowl mix the cream cheese with the eggs, 1 cup of cheese, double cream and season with salt, pepper and nutmeg. Add the stir-fried cauliflower and bacon and stir well.  Pour into a baking dish. Sprinkle the other half cup of cheese on the top. Bake in the oven for about 20 minutes, or until the cheese has a nice golden brown color. Bon appétit!

Gisteren keken de jongens naar een kookprogramma op TV. De kok maakte macaroni met kaas en de kinders vonden dat een geweldig idee, dus vroegen ze of ik dat vandaag kon maken. Maar zoals jullie weten eet ik geen granen meer. Dus een Mac & Cheese maken was wel een uitdaging. Ik hou van uitdagingen. En man, wat houd ik al van dit recept, want het is gewoon geweldig!

  • 1 bloemkool, stammetje verwijderd en in grove stukken gesneden
  • 2 theelepels kokosolie
  • 150 gr bacon (zonder toegevoegde suikers), in stukjes
  • 300 gr roomkaas (ik heb mascarpone gebruikt)
  • 3 eieren
  • 1 + 0.5 cup versgeraspte kaas van goede kwaliteit (parmezaanse kaas of pecorino)
  • 100 ml volvette room
  • zout, peper en versgeraspte nootmuskaat naar smaak

Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de bloemkool (in porties) in een keukenrobot en maal tot de grootte van rijstkorrels.

Verwarm 1 theelepel kokosolie in een (gietijzeren) pan en bak de bacon. Verwijder de bacon en voeg de helft van de bloemkool-korrels toe. Roerbak een paar minuten, en verwijder dan uit de pan. Verhit de andere theelepel kokosolie in de pan en roerbak de andere helft van de bloemkoolkorrels. Klop in een grote kom de roomkaas met de eieren, 1 cup gemalen kaas, de room en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg de geroerbakte bloemkool en stukjes bacon toe en roer goed om. Giet in een vuurvaste schotel. Strooi er de rest van de kaas over. Bak in de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot de kaas mooi goudbruin is gekleurd. Bon appétit!

About these ads

4 thoughts on “No-Mac and Cheese

  1. Pingback: ChoCoco-banana | Candy in Wonderland

  2. Pingback: Candy in Primal Wonderland - Page 49 | Mark's Daily Apple Health and Fitness Forum page 49

  3. Pingback: Paleo Jambalaya | Candy in Wonderland

  4. Pingback: Slowcooker Beef stew | Candy in Wonderland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s